BIZNIS STOLJEĆA u HRVATA: Ekološka poljoprivreda

Dragi svoji, U čudu sam svaki put kada se vratim iz Francuske i Njemačke u vezi cijena ekoloških proizvoda. Zar je to toliko skuplja metoda? Prerada kompliciranija i zahtjevnija? To je najbolji biznis kod nas Hrvata! Pogledajte molim vas trgovine ekološkim proizvodima i njihove cijene? Pronađite proizvođače ekoloških i biodinamičkih proizvoda i pogledajte njihove cijene? Kolika im je marža? Uh! Oprostite, 20% za radnike, 23% PDV, 20% prostor,30% zarada, 40% nenadani troškovi, 18% nadani troškovi, 20% poslovni ručak, 23% kredit za automobil, 30% ljetovanja, zimovanja, skijanja... Ekološki poljoprivrednik ulaže u kvalitetno i živo tlo, koje je svake godine sve plodnije i zdravije, svake godine sve manje gnojiodbe, biološke zaštite, navodnjavanja... a cijene? Prodajem i proizvodim ekološku hranu, a sam se hranim konvencionalnom hranom, sve što kupujem (deterđenti, kreme, začini, ostala hrana koju ne proizvodim je iz velikih konvencionalnih lanaca) To za mene nisu ekološki proizvođači, to su biznismeni koji mijenjaju samo stanje na svom računu, a ne svijest svoju ili čak da uzdižu evoluciju čovjeka! Mi, potrošaći to možemo mijenjati i početi uočavati! Npr: Češnjak kupujem po 25-35 kn/kg na veliko i naravno da ga moram prodavati po 98kn, čak 116 kn, da bih pokrio sve troškove dučana na crno, ljudi koji rade na crno, dostave na crno i ostalo... Pogledavši poslovanja u Francuskoj i Njemačkoj, govoreći samo o Demeter farmama, zarađuju samo 25-35% u kojima su uključeni svi troškovi (Dodan je samo PDv, DDV kako se već zove?) Vrijeme je za zdravu konkurenciju u Hrvata! Mala moja zapažanja koja iznosim u crticama i kratko, jer to je za knjige i romane? Majte se lijepo i oprez: Promatrajmo i slušajmo se!

No comments:

Post a Comment